Regionale expertise
Snelle respons
Persoonlijke aandacht
Regionale expertise
Snelle respons
Persoonlijke aandacht

Dé tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

mei 6, 2024

Een goed sollicitatiegesprek is zo eenvoudig nog niet. Je moet je namelijk kunnen aanpassen aan je gesprekspartner. Zo is het belangrijk om de juiste toon te vinden en de geschikte argumenten. Als uitzendbureau in de omgeving van Ede weten we precies wat er van jou wordt gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek. Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden hebben we een aantal onmisbare tips voor je op een rijtje gezet.

Wie is je gesprekspartner? 

Het is meer dan belangrijk om te weten wie je tegenover je hebt zitten. Doorgaans zal een gesprek met een hogere leidinggevende meer over de inhoudelijke aspecten van een functie gaan. Het is dan belangrijk dat je goed weet te vertellen waarom jouw vaardigheden perfect overeenkomen met de functieomschrijving. Ook zal hij meer willen weten over jouw ervaring en vaardigheden. 

Als je het gesprek met bijvoorbeeld de eigenaar hebt, gaat het over het algemeen meer over jou als persoon en je ervaring. Zij zullen kijken hoe jij binnen het team past en hoe jij kan bijdragen over de organisatie. De eigenaar zal over het algemeen minder vasthouden aan de functie-eisen. 

Creëer een band 

Je moet je voorstellen dat er voor een vacature meerdere sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Dus hoe zorg je ervoor dat jij als enige sollicitant blijft hangen bij de organisatie? Dat doe je door een band te creëren met je gesprekspartner. Elke gelegenheid die hiervoor dient zou je moeten aanpakken! Begin bijvoorbeeld over hobby’s en interesses en kijk waar jullie overeenkomsten hebben. Of stel vragen hoe hij zijn functie vindt en wat hij het leukste vindt aan het bedrijf waar hij werkt. Vervolgens kan je hier mooi op inspelen. 

Voorbereiden op (mogelijke) vragen

Om er alles aan te doen om te zorgen dat ze jou kiezen voor de functie, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de (mogelijke) vragen. We hebben een aantal vragen opgesomd die eigenlijk altijd gesteld worden (en waar je dus ook al over kan nadenken):

  • Waarom wil je voor ons bedrijf werken? 
  • Waarom heb je gekozen voor … (vakgebied)? 
  • Wat spreekt je aan in de functie?  
  • Wat zijn je absolute hoogtepunten bij je vorige baan? 
  • Wat heb je geleerd in eerdere banen? 
  • Welke affiniteit heb je met onze producten/diensten? 
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar staan? 
  • Welke vakinhoudelijke ervaring heb je? 
  • Hoe zou je jezelf omschrijven? 
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?